Pán Nikto

Michal Klembara
Michal Klembara
Recenzia

Originálny názov: Mr. Nobody

Žáner: scifi dráma
Minutáž: 133 minút
Krajina: Francúzsko / Belgicko / Kanada / Nemecko
Rok: 2009
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Jaco Van Dormael
Scenár: Jaco Van Dormael
Kamera: Christophe Beaucarne
Hudba: Pierre van Dormael
Hrajú: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Toby Regbo, Juno Temple, Clare Stone, Daniel Mays, Allan Corduner, Rhys Ifans, Natasha Little a iní

Pán NiktoBelgický režisér a scenárista Jaco Van Dormael nakrútil svoj tretí celovečerný film v širokej medzinárodnej koprodukcii, do ktorej sa zapojilo množstvo produkčných spoločností a filmových fondov z Francúzka, Belgicka, Kanady a Nemecka. Nečudo. Podľa dostupných informácii sa rozpočet snímky Pán Nikto (Mr. Nobody) vyšplhal až na 47 miliónov amerických dolárov, čo je rozhodne nad možnosti bežnej európskej produkcie. Výsledok však stál za to.

Jaco Van Dormael sa už pri svojich prvých dvoch celovečerných filmoch ukázal ako veľmi zručný a precízny režisér. Jeho filmy sú po formálnej stránke takmer dokonalé. Ku všetkým si aj sám napísal scenár. Vždy je to o živote a o myšlienkach, ktoré nás počas neho trápia. Jeho diela môžeme charakterizovať aj ako chaotické, aspoň na prvý pohľad. Má svojský štýl rozprávania, ale dokáže ho doviesť k úspešnému koncu a k hodnotnému záveru. Z napísaného nevybočuje ani Pán Nikto.

Podobne ako v režisérovej celovečernej prvotine Toto hrdina aj v Pánovi Nikto nám príbeh retrospektívne vo forme útržkov rozpráva starý muž na sklonku svojho života. Tentokrát je to 118 ročný Nemo Nobody (Jared Leto). Ako posledný smrteľný človek v roku 2092 leží na smrteľnej posteli za veľkej mediálnej pozornosti. Či už rozpráva svoj príbeh psychiatrovi alebo novinárovi, ktorý sa snaží niečo dozvedieť o ňom a o živote v minulosti, nedáva to celé veľký zmysel. Nemo hovorí o svojich troch životoch, ktoré prežil s troma ženami. Vidíme udalosti z rôznych období jeho života a ich rôzne verzie. Čo malo tak zásadný vplyv na jeho život? Kde urobil chyby?

Pán Nikto Pán Nikto

Pán Nikto je z veľkej časti scifi filmom, ale nie je to len vďaka scifi sekvenciám z roku 2092, či z cesty na Mars. Film otvára množstvo otázok súvisiacich s časom a jeho úlohou v našom živote, či v celom vesmíre a zaoberá sa i dôležitými životnými rozhodnutiami a ich nemennosťou. Hlavného hrdinu sledujeme v troch významných momentoch života. Vo veku 9, 16 a 34 rokov. Máme možnosť vidieť ako sa jeho život vyvíjal na základe rozhodnutí, ktoré v danom čase urobil. Nie je to však v tej rovine, že sa film (tvorca) pohráva s hrdinom, skôr naopak.

Zo začiatku na vás film môže pôsobiť mätúco. Dormael sa s ním totiž veľmi dôkladne vyhral (nech to znie akokoľvek paradoxne). Poskladal ho z často na prvý pohľad nesúvisiacich obrazov a útržkov života hlavnej postavy. Postupne to však všetko dostane zmysel. Ak príjímete spôsob rozprávania príbehu, bude to veľmi skoro a všetko do seba krásne zapadne. Pri písaní scenára odviedol rovnako dôkladnú prácu ako pri réžii. Už len vymyslieť to celé muselo byť veľmi náročné. Asi všetky jednotlivé sekvencie sú veľmi dobré spracované, niektoré priam výborne. Snímka je vďaka ich rôznorodosti pestrá.

Pán Nikto Pán Nikto

Silnými stránkami filmu sú aj kamera (Christophe Beaucarne) a hudobný doprovod. Nejde tak ani o originálnu hudbu vytvorenú pre film, ale o vhodne zvolené staršie známe skladby, ktoré správne dotvárajú atmosféru konkrétnych scén. Soundtrack zostavil režisérov brat Pierre Van Dormael, ktorý zomrel ešte predtým ako bol film dokončený. Aj vďaka nemu film prináša rôzne nálady. Vie byť vážny i veselý. Hlavnú postavu Nema, i keď pochopiteľne nie v každom veku, stvárnil Jared Leto. Meno známe, ale zrejme si pod ním nevybavíte konkrétny film. Objavil sa síce v mnohých úspešných filmoch, ale zväčša len vo vedľajších postavách. Pán Nikto je jeho doteraz najambicióznejší filmový projekt. Svoju postavu zvládol prvotriedne, či už vo veku 34 alebo 118 rokov. Našťastie za ním nezaostávali ani jeho mladší kolegovia.

Film Pán Nikto sa ťažko hodnotí. Spôsob akým bol dej vystavaný i myšlienky, ktoré ním chcel Jaco Van Dormael vyjadriť, nezaujmú kohokoľvek. To sa odrazilo aj na tržbách v kinách, kde film zarobil len niekoľko miliónov dolárov. Stále je však uvádzaný do kín v nových krajinách a snáď to doženie postupne i v DVD distribúcii. Neprehliadnite ho, a keď budete mať tú možnosť, určite si ho pozrite.