Megamozog

Radka Cenká
Recenzia

Originálny názov: Megamind

Žáner: animovaná akčná komédia
Minutáž: 96 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Tom McGrath
Scenár: Alan J. Schoolcraft, Brent Simons
Hudba: Hans Zimmer, Lorne Balfe
Hrajú (v slovenskom znení): Ján Koleník, Martin Kaprálik, Slávka Halčáková, Tibor Frlajs, Boris Al Khalagi, Vladimír Jedľovský, Ladislav Konrád a ďalší

MegamozogMeno Toma McGratha nie je v žánri animovaného filmu neznámym ani priemerným. Po mimoriadne úspešnom hite Madagaskar a dvoch pokračovaniach sme sa v jeho réžii dočkali ďalšieho animovaného počinu zo štúdia DreamWorks Animation, s rozpočtom 130 miliónov dolárov. Tento krát však prináša čosi iné. Megamozog je samozvaný pseudonym postavičky s preexponovanou hlavou, veľkými očami, úzkou sánkou a štíhlym telom – takým, ako sa na „tuctového“ mimozemšťana patrí. Ak však čakáte, že táto postava bude hrdinom, ste na omyle. Do hlavnej úlohy je totižto obsadený antihrdina.

Neobyčajný príbeh sa začína dobrodružným útekom z planéty, ktorú čaká apokalypsa. Iba osemdňový Megamozog sa dostáva na Zem, nemá nikoho okrem zubatej ryby v sklenenej guli, ktorej slovenský preklad prepožičal výstižné meno Poskok. Týmto dňom sa modrej postavičke predurčuje jeho osud bojovníka, ktorý všetok svoj čas vypĺňa snahou poraziť Metro Mana, lokálneho hrdinu Metro City. Nedomyslený a až tragicky priehľadný plán zlosyna z vesmíru raz nečakane spôsobí smrť Metro Mana. Zdalo by sa, že odteraz bude Megamozog spokojný. Namiesto toho stráca zmysel svojho života a nudu sa rozhodne zahnať vytvorením lepšieho a silnejšieho superhrdinu Titána. No tomu sa však do šľachetných činov akosi nechce. Zrazu má mesto dvoch zlosynov a pekný chaos je na svete. Zvlášť, keď sa ešte do toho všetkého pripletie láska.

Megamozog (Megamind, 2010) Megamozog (Megamind, 2010)

Tvorivý tím si dal obzvlášť záležať na tom, aby vo filme nebolo priveľa násilia a brutálnych scén kvôli majoritnému detskému publiku. Postavy sú akýmisi karikatúrami, no snahou bolo vykresliť ich ako skutočne cítiace a zraniteľné. Pri tomto animovanom filme sa McGrath inšpiroval komiksami Batman a Superman. Vďaka mnohým kultúrnym odkazom a parodickým parafrázam posúva klišé hrdinu do roviny originality a nadhľadu, preto si to dospelý divák pravdepodobne užije viac. Rozprávka o tom, ako sa z padavky stane hrdina sama osebe evokuje happy end. Tento predpoklad však od prvých momentov reflektujú okrúhle tváričky a veľké oči postáv, ktoré akosi ničím nepripomínajú záporné charaktery. Napriek tomu, filmu nemožno vyčítať absolútnu predvídavosť. Pred záverom uvidíme niekoľko scén, ktoré porušujú žánrovú dominantu, spomalia dej a zdôraznia tak precízne vymyslenú zápletku.

Skvelo spracované akčné scény, konvenčný príbeh s nekonvenčnými prvkami, nadhľady lietajúcich postáv, prostredie výškových budov a dynamika strihu vťahujú diváka do animovaného sveta. No nemožno ani opomenúť situačnú i charakterovú komiku, ktorými scenáristi Alan J. Schoolcraft a Brent Simons obohacujú príbeh o viacero významových platforiem. Dej plynie bez zbytočných scén či hluchých miest, s perfektným originálnym dabingom. Zvlášť Will Ferrell, ako hlas Megamozgu, ukážkovo predviedol svoju hereckú empatiu. Musel skĺbiť charakter plný neduhov a zároveň vystupňovať humor, čím sa vytvoril hodnoverný príbeh.

Megamozog (Megamind, 2010) Megamozog (Megamind, 2010)

Plusový bod pridávam aj za chronicky známu hudbu od AC/DC, Guns´n´roses, Elvisa Presleyho, Ozzyho či Michaela Jacksona. Avšak možnou chybičkou krásy je, že Megamozog nie je jedinou rozprávkou v distribúcii s hlavnou postavou antihrdinu. Konkurenčným dielom je Ja, zloduch. Ak máte v obľube filmy postavené na detailoch a neprehnanej paródii, zabavíte sa. Ako oddychový rodinný žáner určite stojí Megamozog za vašu pozornosť, lákadlom je premietanie v 3D. Napokon, sám režisér film odporúča, pretože „darebáci sú omnoho zábavnejší než kladní hrdinovia“.