Originálny názov: Toy Story 3

Žáner: animovaná dobrodružná rodinná komédia
Minutáž: 103 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 7

Réžia: Lee Unkrich
Scenár: John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich, Michael Arndt
Hudba: Randy Newman
Hrajú (v slovenskom znení): Rastislav Sokol, Miro Noga, Diana Mórová, Karol Čálik, Eva Rysová, Dušan Kaprálik, Henrich Plattek, Pavol Nather, Michal Kľučka, Júlia Horváthová a iní

Toy Story 3Andy dospel, odchádza na vysokú školu a hračky ho už veľmi nezaujímajú. Väčšina obyvateľom jeho izby sa tak dostane do škôlky a dúfajú, že v novom prostredí sa deti o ne budú znovu zaujímať. Navyše ak lídrom pôvodného osadenstva v škôlke je milý ružový plyšový maco. Ale už onedlho zisťujú, že ich budúcnosť nevyzerá veľmi ružovo.

Toy Story bol prvý celovečerný počítačom animovaný film. Okrem, na tú dobu prevratnej technickej a vizuálnej stránky, porozprával aj skvelý príbeh. Podľa dokumentu, ktorý mapoval históriu Pixaru od jeho založenia, to vôbec nebola jednoduchá cesta, ale možno práve preto je toto štúdio také výnimočné a tento film naštartoval jeho úspešný príbeh. Toy Story 3 malo pôvodne nakrúcať štúdio Walt Disney, pretože podľa dohody s Pixarom vlastnilo práva na pokračovania všetkých jeho filmov. Aký by bol asi výsledok napovedá kvalita iných animákov od Disneyho. Ale keďže happyendy k filmového biznisu patria, obe spoločnosti sa dohodli a Pixar si mohol svoju úspešnú sériu rozšíriť po svojom.

Toy Story 3: Príbeh hračiekť Toy Story 3: Príbeh hračiek

Hoci ide o pokračovanie, príbeh je opäť svieži a originálny. Nekopíruje, skôr využíva rôzne motívy z predchádzajúcich častí – ako napríklad v skvelej úvodnej pasáži, ktorá je kombináciou začiatkov prvých dvoch dielov. Opäť sa stretávame so známymi postavami, z ktorých každá má svoj typický charakter – či už v súlade s výzorom, alebo naopak v jeho presnom opaku. Pribudli aj nové postavy a do deja sú zapojené úplne prirodzeným spôsobom. Nie je to len ľahká zábava, vtipné momenty sa striedajú s vážnejšími a nebude vôbec prekvapením, ak Pixar získa okrem obligátneho Oskara za najlepší animovaný film aj nejaké ocenenia v „dospelých“ kategóriách.

Priamo sa ponúka porovnanie s najväčším konkurentom – Dreamworks. Aj toto štúdio tento rok pripravilo pokračovanie svojej najúspešnejšej série – Shreka. Kým (dúfajme) posledná kapitola o zelenom zlobrovi prináša oproti predchádzajúcim dielom len technické zlepšenia, ale inak je to skôr opakovane vylúhovaný čajík. Toy Story 3 je naopak po všetkých stránkach dôstojný nástupca svojich predchodcov. Dobrou ukážkou rozdielnych prístupov je meno scenáristu Toy Story 3 (Michael Arndt). Kto už zverí scenár k filmu s rozpočtom 200 miliónov autorovi malej nezávislej komédie Malá Miss Sunshine? V ktoromkoľvek inom štúdiu by to bol pravdepodobne autorom niekto, kto má na konte hŕbu úspešných hitov.

Toy Story 3: Príbeh hračiekť Toy Story 3: Príbeh hračiek

Toy Story 3 funguje ako samostatný príbeh a nie je problém sledovať ho bez znalosti predchádzajúcich dielov. Ale pre lepšie pochopenie niektorých vecí a vychutnanie všetkých detailov je predsa len lepšie najprv si ich pozrieť.

Zrejme bol vydaný nejaký predpis, že odteraz všetky animáky musia byť v 3D. Podľa môjho názoru táto technológia pri súčasnej úrovni nepridáva filmu takmer žiadny nový zážitok. Dokonca pri kvalite, ktorá je v bratislavských kinách sa dá povedať, že kazí divácky zážitok, lebo odvádza pozornosť od príbehu technickými nedostatkami. Pokojne si pozrite bežnú verziu a o nič neprídete.

Toy Story bola doteraz jedinou sériu Pixaru. Ostatné filmy napriek obrovskému úspechu zostávali bez pokračovaní. Preto pohľad na plánované projekty trochu budí obavy z nedostatku originálnych nápadov. Pre nasledujúce roky sa už chystajú nové Autá aj Príšerky. To je ale otázka budúcnosti a dnes tu máme film, ktorý nápadmi a vtipom nešetrí, a preto rozhodne stojí za to ho vidieť.

Toy Story 3: Príbeh hračiekť Toy Story 3: Príbeh hračiek

PS: Na úplný záver jedna absolútne nepodstatná výhrada: Woodyho ruka, ktorú v druhom diele rozpáral Smraďoch Pete a opravil malý Andy, mala byť podstatne väčšia!