Salt

Michal Klembara
Michal Klembara
Recenzia

Originálny názov: Salt

Žáner: akčný thriller
Minutáž: 100 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Phillip Noyce
Scenár: Kurt Wimmer
Hudba: James Newton Howard
Kamera: Robert Elswit
Hrajú: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, August Diehl a iní

SaltAj po viac ako dvadsiatich rokoch od Studenej vojny sú Rusi a ich niekdajšie nepriateľstvo voči západnému svetu stále dobrým námetom pre americké filmy. I keď sa v posledných rokoch na pretras dostávali iné témy a hrozby, máme tu nového člena do rodiny. Tentoraz s Angelinou Jolie a Lievom Schreiberom v hlavných úlohách.

Evelyn Salt (Angelina Jolie) je tajná agentka CIA so špecializáciou na Ruskú federáciu. Začiatok filmu ju však zastihne v zajatí v Severnej Kórei. Dostane sa z neho len vďaka tomu, že sa jej priateľ dozvie, kde sa vlastne nachádza a tlačí verejne na vládu, aby ju zachránila. Po príchode domov sa s ním ožení a v deň oslavy ich výročia ju v práci zdrží nečakaný príchod ruského zbeha. Ten chce CIA informovať o tom, že spiaci ruský špión zabije ruského prezidenta počas návštevy New Yorku. Tým spáčom má byť práve pani Saltová.

Úvodné scény nás aj vďaka výbornému traileru udržujú v napätí, že sa to naozaj poriadne rozbehne. Veľmi skoro však začína byť jasné, že nebude všetko také, ako nám sľubovali. Z filmu cítiť závan starších akčných thrillerov, čo samo o sebe nevadí, ale tento subžáner je predsa len už niekde inde. Najmä trilógia o agentovi Burtonovi a posledné dva diely Jamesa Bonda s Danielom Craigom posunuli akciu i samotné zápletky viac k reálnosti. V Salt to chýba. Akcia je rozhodne za hranicami skutočnej fyziky a navyše ani nie je veľmi nápaditá. Príbeh je plný náhlych zvratov a jeden veľmi dôležitý nemá žiadne ukotvenie v predchádzajúcom deji. To sú jasné ukazovatele zlej scenáristickej práce. Tá ide na vrub Kurta Wimmera. Napísal aj napríklad blbosť ako Ultraviolet, ale i podarené Equilibrium, ktoré i režíroval.

Salt Salt

Režíroval austrálčan Phillip Noyce, ktorý s Wimmerom spolupracoval na kriminálnej dráme Hry patriotov (s Harrisonom Fordom v hlavnej úlohe). Niečo sa mu v Salte podarilo viac, niečo menej. To, čo to skutočne drží nad vodou a robí pozerateľným sú herecké výkony. Napriek všetkým prinajmenšom mierne nelogickým situáciam, priam nadľudským fyzickým výkonom i otrepanému deju sa to celé dá Angeline Jolie veriť aspoň v priebehu filmu. V rámci svojej role urobil maximum aj Liev Schreiber, i keď je to práve jeho postava, čo utrpela zlým scenárom najviac. Tento výborný americký herec sa rozhodol hrať vo filmov viac ako v doterajších rokoch, ale zjavne ešte nemá vycibrený cit na výber tých vhodných projektov.

Salt je čistá priemerná práca. Neurazí vás, ale ani ničím neprekvapí. Ako nenáročná zábava na vyplnenie nadbytočného voľného času, vhodné. Ak sa však nad tým, čo i len trochu zamyslíte, zarazí vás hojne prítomná naivita a priam hlúposť. Ja od thrilleru očakávam viac.