Originálny názov: The A-Team

Žáner: akčný dobrodružný film
Minutáž: 117 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Joe Carnahan
Scenár: Joe Carnahan, Skip Woods
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: Alan Silvestri
Hrajú: Liam Neeson, Bradley Cooper, Quinton ‚Rampage‘ Jackson, Sharlto Copley, Jessica Biel, Patrick Wilson, Gerald McRaney, Brian Bloom a ďalší

A-TeamOd januára 1983 do decembra 1986 sa v USA vysielal akčný a dobrodružný seriál A-Team. Zaznamenal naozaj slušný úspech a stal sa jedným zo symbolov televíznej tvorby 80-tych rokov. Aj preto sa vysiela na rôznych staniciach dodnes takmer po celom svete. Cesta na filmový pás by teda mala byť jasným rozhodnutím, ale v prípade tohto projektu to trochu trvalo. Rozhodnutie na sfilmovanie padlo už v polovici deväťdesiatych rokov. Od vtedy sa za písacim stolom vystriedalo veľké množstvo scenáristov, ktorí priniesli rôzne príbehy.

Nakoniec bol projekt zverený do rúk Joe Carnahana, ktorý okrem réžie napísal aj scenár spolu so Skipom Woodsom. Ten je napríklad podpísaný pod scenármi k snímkam Hitman, Swordfish: Operácia Hacker a podieľal sa aj na Wolverinovi. Čo sa samotného príbehu týka, počas celého sledovania filmu som mal neochvejný pocit, že to všetko som už niekde videl (avšak nebol epiricky potvrdený). Po úvodnom zoznamovaní sa presúvame do Iraku súčasnosti. A-Team sa podujme na nebezpešnú misiu, pri ktorej majú zaistiť miliardu úplne pravých falošných dolárov a najmä štočky na ich tlač. Pokazí sa to však vo chvíli, keď za násilných okolností zahynie generál, ktorý ich neoficiálne misiou poverí a štočky zmiznú. Celý tím sa dostáva na desať rokov do vojenskej basy. S pomocou agenta CIA sa im podarí dostať von a chcú očistiť svoje meno. Začína sa tak divoká jazda, v ktorej nemôžu veriť nikomu.

Ťahúnmi filmu sú ústredné štyri postavy stvárnené Liamom Neesonom (plukovník Hannibal Smith), Bradleym Cooperom (poručík Faceman Peck), Sharltom Copleym (švihnutý pilot Murdock) a v podstate nehercom Quintonom Jacksonom (Bosco „B.A.“ Baracus). Tým, čo videli pôvodný seriál, bude najmä Jackson trochu biť do očí (Mr. T je nezabudnuteľný zjav), ale v priebehu filmu sa dá aj naňho rýchlo zvyknúť. Príjemným prekvapením je určite sympatický Liam Neeson. Medzi touto štvoricou to funguje po celý čas, čo je nesmierne dôležité, lebo inak je to dokonalá kravina a prvé veľké Béčko tohto leta.

A-Team A-Team

Ani seriál nebol úplne „normálny“ a film sa toho v podstate drží. Je hlavne o zábave, a tak ho brali aj tvorcovia. Logika a triezve uvažovanie musia ísť bokom. Prednedávnom som sa pokúšal seriál opäť pozerať, ale dlho som pri tom nevydržal. Film prichádza v modernom šate a je zasadený do dnešnej doby. Nikdy však nepochybujete o tom, že pozeráte práve A-Team. Spracovaný je však omnoho stráviteľnejšie. Hlavné postavy a humor posúvajú film ďalej, kazia to však akčné scény. Uletenosť, ba až absurdnosť niektorých, je ešte celkom fajn. Mnohé sú však vinou kamery neprehľadné a záverečná scéna je neuveriteľne prestrelená.

Je leto a to si pýta trochu menej náročné filmy. A-Team je skvelá oddychovka. Keď ju začnete pozerať s týmto účelom, v zásade nemôžete nebyť spokojný. Ak by mal vzniknúť druhý diel s rovnakým obsadením, nebol by som proti. Režisér Joe Carnahan má síce podľa vlastných slov zopár nápadov pre pokračovanie, vlažné prijatie snímky v USA výrazne sťažuje úvahy o tom, kto by to mal nakrúcať a hlavne, či vôbec.