Originálny názov: Shutter Island

Žáner: Dráma / Thriller / Mysteriózny / Horor
Minutáž: 137 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Martin Scorsese
Scenár: Laeta Kalogridis
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Thelma Schoonmaker
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Ted Levine, John Carroll Lynch, Elias Koteas, Robin Bartlett, Christopher Denham

Prekliaty ostrovMartin Scorsese je PÁN režisér. Nesvedčia o tom len jeho mnohé kultové filmy, množstvo ocenení, ktoré získal počas svojej kariéry ani herecké hviezdy, ktorým stačí kývnuť a okamžite sú pripravené hrať v jeho ďalšom projekte. Svedčí o tom aj jeho najnovší film Prekliaty ostrov. Má pravdupovediac vcelku brakový námet, z ktorého by sa poľahky mohol stať aj brakový film, ak by sa ho chopil režisér slabšieho kalibru. Prekliaty ostrov Martina Scorseseho je echt thriller zo starej školy, ktorý je radosť sledovať a to nielen raz.

V roku 1954 sa nehostinný ostrov Ashecliffe blízko Bostonu používa ako psychiatrická liečebňa pre tých najviac vyšinutých väzňov, ktorí boli usvedčení na pôde USA. Práve do tohto „príjemného“ prostredia prichádza detektív Teddy Daniels (Leonardo Di Caprio) a jeho kolega Chuck Aule (Mark Ruffalo), aby vyšetrili záhadné zmiznutie nebezpečnej pacientky Rachel Solando, ktorá utopila svoje deti. Daniels má od začiatku nepríjemný pocit v liečebni, neverí ničomu čo vidí a už vôbec neverí miestnemu hlavnému lekárovi Johnovi Cawleymu (Ben Kingsley). Tento jeho nepríjemný pocit sa časom len stupňuje a spolu so svojím kolegom prichádza na zopár veľmi zvláštnych vecí ohľadom ostrova.

Prekliaty ostrov Prekliaty ostrov

Prekliaty ostrov je krásnym príkladom klasického thrilleru, respektíve v istých okamihoch až psychologického hororu – záleží však na uhle pohľadu. Spracovanie, ktoré dal filmu Scorsese, je priam ukážkové z hľadiska použitých filmových prostriedkov navodzujúcich atmosféru, za ktorú by sa určite nehanbil ani maestro Hitchcock. Pochmúrne počasie, mysteriózne postavy, tajomné miesta, blikajúce svetlá, náhle odhalenia, kvalitný strih, podivné zvuky, nervydrásajúca hudba… To všetko použité v správnom pomere vytvára vynikajúcu atmosféru, ktorá znamenite pasuje k príbehu filmu. Občas to síce troška zaškrípe, ale na 95 percent to Scorsesemu ide vynikajúco a bez zádrhelov.

Príbeh je viac-menej tuctový, ale v konečnom dôsledku to nie je vôbec na škodu. Všetko sa v podstate točí okolo hlavnej postavy detektíva Danielsa. Podstatnú časť deja tvoria jeho nepríjemné spomienky z druhej svetovej vojny (veľmi dobre nakrútené) a rovnako z obdobia po vojne. Príbeh má sám o sebe svoju vlastnú logickú cestu, ktorá je však zopárkrát výrazne pozmenená obratmi vo vnímaní (takzvané twists). Tie vytvárajú pre diváka mimoriadny zážitok, umocnený navyše už spomenutým režisérskym majstrovstvom pri budovaní tej správnej atmosféry (takisto treba vysoko vyzdvihnúť aj skvelú prácu kameramana a strihača).

Prekliaty ostrov Prekliaty ostrov

Hlavného hrdinu filmu Danielsa hrá v súčasnosti dvorný herec Martina Scorseseho, Leonardo DiCaprio. DiCaprio už dávnejšie herecky dospel do stavu, že nie je oceňovaný ako miláčik ženského publika, ale pre svoje herecké výkony. Aj ten v Prekliatom ostrove patrí jednoznačne k jeho najlepším v kariére, i keď úloha nie je vôbec taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Veľmi kvalitné sú aj ďalšie herecké výkony i viaceré menšie. Vyniká napríklad Ben Kinglsley ako vedúci lekár liečebne.

Ak sa ponoríte do úžasnej atmosféry filmu, ak budete vnímať skvele vystavaný príbeh a vychutnávať si skvelú réžiu, tak každý moment filmu až do vynikajúceho (a nečakaného) konca bude pre vás obrovským filmovým pôžitkom, ktorý si budete chcieť určite čo najskôr zopakovať.