Originálny názov: The Visitor

Žáner: krimi dráma
Minutáž: 104 minút
Krajina: USA
Rok:2007
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Thomas McCarthy
Scenár: Thomas McCarthy
Kamera: Oliver Bokelberg
Hudba: Jan A.P. Kaczmarek
Hrajú: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass, Marian Seldes a ďalší

Nepozvaný hosťPredstavte si situáciu že sa jedného dňa vrátite domov a bude tam niekto, kto sa ani vzdialene nepodobá na vašich príbuzných, priateľov, zlodeja alebo domáce zviera. Vyhodíte ho na ulicu alebo mu poskytnete pomocnú ruku? Presne túto dilemu musí riešiť prekvapený profesor Walter Vale vo filme Nepozvaný hosť.

Keď sa profesor jedného dňa vráti do svojho bytu v New Yorku, ktorý dlhšie neobýval, čaká ho prekvapenie v podobe „nájomníkov“ Tareka a jeho priateľky Zainab. Tí naleteli podvodníkovi a v dobrej viere sa usadili vo Walterovom byte, ale teraz sú závislí od jeho veľkorysosti. Po počiatočnom oťukávaní si k sebe začnú hľadať cestu, ale nevinne vyzerajúce nedorozumenie v metre vyústi do komplikovanej situácie. Tarek je totiž ilegálny imigrant a hrozí, že bude musieť opustiť krajinu.

Nepozvaný hosť, ktorý nedávno navštívil naše klubové kiná, je najnovším dielom režiséra a scenáristu Thomasa McCarthyho. Cestu nemal práve jednoduchú, keďže od natočenia (2007) už uplynulo pár rokov. Je to malý nenápadný film, ktorý rozpráva príbeh obyčajného osamelého človeka vo veľkom svete, ktorému neočakávane zmenia jeho mikrosvet noví návštevníci. Neohúri efektmi, prekvapivými zvratmi, zbesilým tempom alebo zbytočnými ornamentmi. Trpezlivo, pomaly rozpráva príbeh znovuzrodenia staršieho unudeného človeka, ktorý od života už veľa neočakával.

Nepozvaný hosť Nepozvaný hosť

Hlavnú úlohu stvárnil vynikajúci Richard Jenkins, ktorý bol za ňu zaslúžene nominovaný na Oskara. Bola to jeho prvá hlavná úloha (inak účinkoval zväčša v menších komediálnych úlohách) a zvládol ju bravúrne. Pôsobí maximálne presvedčivo a na dokonalé vyjadrenie pocitov hlavného hrdinu si vystačí s minimálnymi gestami a civilným prejavom. Dôvodov prečo si film pozrieť je samozrejme viac, ale tento patrí k tým hlavným. Aj výkony hercov v ďalších dôležitých úlohách (Tarek, jeho matka, Zainab), ktoré sú typovo veľmi dobre obsadené, sú kvalitné a Jenkinsa výborne dopĺňajú.

Nepozvaný hosť je citlivá dráma, ktorej nechýba jemnú humor, ale predovšetkým záujem o postavy a ich vzťahy. Thomas McCarthy rozpráva príbeh jednoduchým jazykom, informácie, ktoré divák potrebuje trúsi akoby mimochodom a úplne prirodzene vyplývajú z príbehu a konania jeho protagonistov. Nie je to žiadna ťažká depresívna zlátanina, ale divákovi pomerne prístupný film. To neznamená, že by bol nenáročný a hlúpy, len dostatočne komunikuje s divákom a na jeho pochopenie nepotrebujete extra znalosti prostredia, v ktorom sa odohráva. Napriek pomalšiemu tempu sa určite nebudete nudiť. Aj keď je vo filme prítomná aj politika, je predovšetkým osobnou drámou obyčajného človeka.

Nepozvaný hosť Nepozvaný hosť

Práve politická rovina filmu je trochu problematická a zjednodušujúca. Ak sa nejaký film venuje téme prisťahovalcov, akoby musel byť povinne politicky korektný a podliehať móde multikulturalizmu. Ťažko by ste totiž na Tarekovi, Zainab alebo jeho matke hľadali nejaké záporné vlastnosti. Všetci sú to úžasní, priateľskí, dobrosrdeční (ďalej si doplňte podľa želania) ľudia, ktorí chcú len žiť svoje životy a neľudské imigračné úrady im neustále bránia v naplnení ich šťastia. Búranie predsudkov voči cudzincom je síce fajn vec, ale je otázne či prílišná idealizácia je tou správnou cestou.

Okrem spomínanej výhrady nie je Nepozvanému hosťovi príliš čo vytknúť. Ak máte čas a chuť na niečo iné ako bežné produkty filmového priemyslu, pozvite tohto Hosťa ďalej a nebudete ľutovať čas, ktorý s ním strávite.